Čerstvá zelenina ze zahrádky

Čerstvá zelenina a ovoce jsou nejen zdravé, ale také chutné. Pokud víme, že jablka, jahody A salát pocházejí z vlastní zahrady, je to ještě příjemnější.

Co mohu udělat pro to abych mohl ze své zahrady sklízet bohatou úrodu co nejdéle?

Radost z pěstování vlastního ovoce a zeleniny může být rychle pokažena:

Stává se dosti často, že houbové choroby napadají naše čerstvě vypěstované plodiny.

Chcete-li uspět v pěstování ovoce a zeleniny, je třeba mít na paměti mnoho. Nepřehušťujte zeleninové záhonky a rozdělte si zeleninu podle její doby sklizně.

Pokud kombinujete hlavní plodiny, jako jsou brambory nebo mrkev, s předpolodinami a následnými plodinami, jako je salát a špenát, můžete využít pěstební plochy v různých časových intervalech pro několik druhů zeleniny. To znamená, že si vypracujete osazovací plán, tak aby vám vzájemně navazovala výsadba se sklizní. Důležité je také sledovat požadavky na živiny rostlin. Rostliny, které nevyžadují mnoho živin, jako jsou fazole, jsou ideální plodinoupro výsev po sklizni brambor. Rovněž se doporučuje každoroční střídání plodin tak aby se půda nevyčerpala - vyloučeny jsou pouze trvalé plodiny, jako jsou jahody nebo rebarbora.

Záleží na správných sousedech

V praxi je osvědčené, že v záhonech jsou vysazeny různé druhy zeleniny. Tímto způsobem mohou být živiny v půdě optimálně využívány, protože rostliny stejného druhu si tak silně nekonkurují. Například budete mít dobré zkušenosti s kombinací rajčat a papriček, rajčat a bazalky, různé druhy listových salátů, nebo cibule a mrkve. Je velmi důležité nechat mezi rostlinami dostatek prostoru.

Zelenina ze zahrady: užitečné tipy proti houbovým chorobám

Houbová onemocnění - plísně, jako je plíseň šedá, se šíří nejrychleji, když je listová zelenina, jako je salát, kapusta nebo zelí, blízko u sebe. Chcete-li chránit rostliny, buďte opatrní při zavlažování, listy by neměli zůstávat po zálivce dlouhomokré, ale nezapomeňte dobře zavlažovat ke kořenům. Slunná a téměř vzdušná poloha předchází tvorbě plísňovým onemocněním. Plíseň šedá tak má hodně sníženou šanci se rozšiřovat. Tato houba se vyskytuje hlavně na oslabených rostlinách. Z listové zeleniny se velmi rychle rozšiřuje na ovoce. Ujistěte se, že půda obsahuje dostatek vápníku a tak nebudete muset často vápníkem přihnojovat.

Rajčata a brambory z vlastní sklizně

Rajčata a brambory jsou zase často postiženy plísní bramborovou a hnědou skvrnitostí. V případě rajčat se choroba vyskytuje na plodech. U brambor se plíseň bramborová vyskytuje na listech, přičemž nám následně rostliny oslabuje a toto má vliv na úrodu. Doporučuje se odstranit postižené listy co nejdříve. Kořenové nádory nás mohou potrápit u brukvovité jako je hlávkové zelí, kedlubny, ředkvičky. Zde postižené rostliny musí být okamžitě odstraněny, aby se zabránilo šíření choroby. Jako preventivní opatření věnujte pozornost pH v půdě. Hodnota sedmi je optimální.

"Při vytváření osazovacího plánu záhonků zvolte zdravé osivo a sadbu (například rajčata a brambory). Zajistěte dostatečnou vzdálenost mezi rostlinami, aby se mohl lépe cirkulovat vzduch, takže se nemůže vytvářet hniloba a chráníte tak rajčata před vlhkem."

Pěstování vlastní zeleniny - 3 důležité tipy

  1. Vyberte si zdravou sadbu, která je vyzkoušena ve vaší oblasti.
  2. Plodiny a předplodiny, které jsou připraveny k brzké či pozdní sklizni s krátkou fází růstu.
  3. Dostatečná vzdálenost mezi rostlinami, aby mohl vzduch cirkulovat.